Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
30.9.2019, Jan Vítek, aktualita
Velice zajímavý záznam se objevil v databázi testu Compubench. Máme tu integrované intelovské GPU, které nabízí 96 jednotek Execution Unit, čili EU. To by znamenalo pozoruhodný výkon.  
wrah666 (6205) | 30.9.201910:01
Jenže integrovaná grafika obecně netrpí na nedostatek výpočetního výkonu, ale na propustnost ram. Intelí TOP procesor 9900 má prosustnost ramek max 41 Gb­/s. Kolik let stará low end rx 560 má 112 GB­/s.. Po odečtení faktu, že ­"nějakou­" tu propustnost do ramky rozhodně potřebuje i běžící aplikace, tak low end grafika má minimálně 3x tolik.. A high end podstatně víc..
Odpovědět0  6
Mitisko (125) | 30.9.201915:56
Hádám nečekáš od integrované grafiky, že bude konkurovat Nvidie GTX 1060 anebo AMD RX 580 to jsou grafiky které žerou nad 120W a ještě vela vody proteče, kým integrované řešení v CPU dožene výkon hoře popsaných graf. karet.
Jedna z cest při zachování ceny a navýšení výkonu je naučit CPU využívat 4­-kanálový přistup k pamětem, ale jestli bude vůle na straně výrobců, silně o tom pochybuji. Víc pravděpodobný bude když se integruje 512MB rychlý paměti rovno do CPU, něco podobní už na trhu bylo od intelu. Jeho grafiky Iris měly k dispozici eRam anebo dRam nevím už jak to pojmenovali, ale pozitivní vliv na výkon to mělo nezanedbatelný, byl to takový mezistupeň mezi CPU­(iGPU­) a RAM...
Uvidíme kam to povede, v každém případě kdyby AMD nebo Intel dovede na trh malý 14 palcový notebook s integrovanou grafikou která by měla aspoň výkon GTX 1060, tak jsem hned jejich zákazník :­)
Odpovědět2  0
wrah666 (6205) | 30.9.201916:26
Nečekám, že by integrovaná grafika konkurovala ­(přecijen pořád­) nižšímu mainstreamu.. Ale ona je zcela nekonkurenceschopná i vůče 4 roky starému low endu.. Což je docela ostuda, když si vezmeme, že jde o ­"super vylepšenou­" integrovanou grafárnu v procesoru, kde zatím není známo ani datum uvedení na trh. mě šlo hlavně o to, že ­"výkon­" integrované grafiky, zcela závislé na ram je vícem=ně irelevantní, pač to ramka prostě nedokáže nakrmit.
Odpovědět0  5
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.